Orzechy zmniejszają ryzyko zgonu
21 listopada 2013, 11:04Z największego przeprowadzonego dotychczas studium wynika, że u osób, które codziennie zjadają garść orzechów dziennie ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny jest w ciągu 30 lat o 20% niższe niż u osób, które w ogóle orzechów nie jedzą. O wynikach badań przeprowadzonych przez ekspertów z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health poinformowano na łamach New England Journal of Medicine.
Pracowali nad bronią biologiczną czy nie?
17 lutego 2014, 11:52Dr Klaus Reinhardt z Uniwersytetu w Tybindze przeanalizował archiwa Instytutu Entomologii Waffen-SS z Dachau. Okazało się, że naziści badali, które z komarów najlepiej dadzą sobie radę poza naturalnym habitatem. Wg specjalisty, miały one być infekowane malarią i zrzucane nad terytorium wroga.
Z ust matki do jelit płodu
22 maja 2014, 11:41W łożysku występuje cały ekosystem bakterii. Wygląda na to, że pochodzą one z... jamy ustnej matki.
Zabójczy sód
18 sierpnia 2014, 14:38Z The New England Journal of Medicine dowiadujemy się, że nadmierne spożycie sodu zabija każdego roku 1,65 miliona osób na całym świecie. Wysokie spożycie sodu odpowiada za zwiększenie ciśnienia krwi, a to jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru - mówi główny autor badań, Dariush Mozaffarian z Tufts University.
Wysokie spożycie jogurtu chroni przed cukrzycą typu 2.?
27 listopada 2014, 07:42Wysokie spożycie jogurtu wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Ekspozycja na tytoń w okresie prenatalnym niezależnym czynnikiem ryzyka cukrzycy u córek
9 marca 2015, 13:56Kobiety, których rodzice palili w czasie ciąży, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka występowania cukrzycy w średnim wieku.
Szczepionka na WZW B mniej skuteczna u ludzi z reumatoidalnym zapaleniem stawów
12 czerwca 2015, 11:52Szczepionka na zapalenie wątroby typu B jest u chorych z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS) mniej skuteczna niż w populacji generalnej.
Zażywanie tabletek to nie to samo, co jedzenie ryb
26 sierpnia 2015, 10:02W odróżnieniu od diety obfitującej w naturalne źródła kwasów omega-3 - łososia, tuńczyka czy halibuta - suplementy z kwasami nie spowalniają spadku zdolności poznawczych u seniorów.
Istnieje co najmniej 6 podtypów neuronów serotoninergicznych
10 listopada 2015, 12:14Dotąd produkujące serotoninę neurony zwykło się nazywać po prostu neuronami serotoninergicznymi. Okazuje się jednak, że istnieje kilka podtypów takich neuronów, co ma znaczenie choćby z punktu widzenia rozwoju chorób.
Zanieczyszczone powietrze sprzyja otyłości
22 lutego 2016, 10:39Szczury laboratoryjne, które oddychały powietrzem z Pekinu przybrały na wadze i miały problemy z układem krążenia, układem oddechowym oraz nieprawidłowo działały u nich funkcje metaboliczne. Schorzenia rozwinęły się w ciągu 3-8 tygodni oddychania zanieczyszczonym powietrzem.
